Terug
Gepubliceerd op 27/12/2019

2019_GR_00381 - Subsidiereglement waterpreventieve maatregelen (2020-2025) - Beslissing

gemeenteraad
do 19/12/2019 - 20:30 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Siebe Ruykens, Luc Deconinck, Bart Keymolen, Jan Desmeth, Gunther Coppens, An Speeckaert, Herwig Smeets, Paul Defranc, Marleen De Kegel, Jean Cornand, Annie Mathieu, Kathleen D'Herde, Georgios Karamanis, Lydie De Smet, Eddy Longeval, Michel Miedzinski, Guy Jonville, Nicole Billens, Gust Crabbe, Raimondo Palermo, Godefroid Pirsoul, Ann De Ridder, Brahim Harfaoui, Olivier Huygens, Natacha Martel, Veerle Seré, Jeroen Tiebout, Betty Willems, Jeroen Steeman, Walter Vastiau

Afwezig

Aurore Vanden Meersche

Verontschuldigd

Wim Peeters

Secretaris

Walter Vastiau

Voorzitter

Siebe Ruykens
2019_GR_00381 - Subsidiereglement waterpreventieve maatregelen (2020-2025) - Beslissing 2019_GR_00381 - Subsidiereglement waterpreventieve maatregelen (2020-2025) - Beslissing

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0004

Aanleiding en motivering

De gemeente wenst de woningen (dus elk onroerend goed of deel ervan dat hoofdzakelijk bestemd is voor de huisvesting van een gezin of alleenstaande) gelegen in mogelijk of effectief overstromingsgevoelig gebied beter te beschermen tegen wateroverlast door het voorzien van een subsidie voor waterpreventieve maatregelen in of bij de woning (dus ook in de tuin). Deze maatregelen moeten onderworpen zijn aan een advies van een studiebureau, kwestie van te vermijden dat er subsidies worden toegekend voor maatregelen die niet nuttig zijn. Dit reglement sluit tevens aan bij het Project Preventie Overstromingsschade van de VMM in Sint-Pieters-Leeuw. Deelnemers aan dit project hebben immers meteen het noodzakelijke advies van een studiebureau.

Teneinde de voorziene middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten, wordt er gekozen om woningen te subsidiëren die sinds 1/1/2010 overstroomden. Gelet op de grootschaligheid van de overstromingen in 2016 is de kans miniem dat woningen die een groot risico lopen, sinds die datum geen wateroverlast hebben gehad. Ook moet de woning voldoen aan de wettelijke vereisten inzake waterbeheer (o.a. de Hemelwaterverordening). Het is immers niet verdedigbaar dat de gemeente subsidies toekent aan een eigenaar van een woning die zelf niet het wettelijk verplichte doet om wateroverlast te beperken.

De maximale subsidie van 750 euro is expliciet voorzien per woning. Indien meerdere buren gezamenlijk een project willen uitwerken (bvb. een gezamenlijke keermuur) zal de maximale subsidie voor het project dan ook 750 euro maal het aantal woningen zijn waarvoor het project zin heeft.

Het dossier werd besproken op de commissie bestuurlijke en administratieve organisatie van 12 december 2019.

Juridische gronden

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en alle latere wijzigingen.

Omzendbrief KB/ABB 2019/2 betreffende de gemeentefiscaliteit.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur
Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur: De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

Besluit

De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Het bijgevoegd ‘Subsidiereglement waterpreventieve maatregelen’ wordt goedgekeurd. Het reglement treedt in werking op 1 januari 2020 en heft alle reglementen betreffende hetzelfde onderwerp op.