Terug gemeenteraad

do 30/06/2022 - 20:00 Raadzaal

Openbare zitting

Secretariaat

Cultuur & Toerisme & Erfgoed

Jeugd

  • Er wordt goedkeuring gevraagd voor de organisatie van diverse creatieve cursussen voor kinderen en jongeren in samenwerking met Villa Basta. De cursussen zullen doorgaan in jeugdcentrum Laekelinde. De deelnameprijs dient vastgelegd te worden.    

  • Op StraPatZen staan drank- en eetstanden. Zij betalen geen vast standgeld maar betalen een bijdrage. De grootte van de bijdrage wordt bepaald door de grootte van de inkomsten. Aan het college en de gemeenteraad wordt voorgesteld het 'reglement voorwaarden eet- en drankstanden StraPatZen' goed te keuren.

Communicatie

Personeel & onderwijs

Secretariaat

  • Mevrouw Elisa Amsalkhir (vertegenwoordiger N-VA fractie), de heer Paul Defranc (vertegenwoordiger CD&V fractie) en mevrouw Natacha Martel (vertegenwoordiger Groen fractie) hebben hun ontslag ingediend als lid van de raad van bestuur van de Peva vzw CC Coloma.

    Ingevolge deze ontslagen dienen er een nieuwe afgevaardigden namens de N-VA fractie, de CD&V fractie en de Groen fractie in de raad van bestuur van de Peva vzw CC Coloma te worden aangesteld.

Aankoop

Mobiliteit, Lokale economie, Landbouw & markten

  • Geparkeerde voertuigen aan het begin van de Paul Veldekensstraat, vanaf de Postweg, belemmeren een vlotte en veilige bereikbaarheid van het bedrijf Van Laethem (Postweg 20).

    Voertuigen parkeren zich aan de poorten van het bedrijf, waar vrachtwagens in en uit moeten rijden.

    Voorstel: aanbrengen van een onderbroken aslijn, vanaf de Postweg tot voorbij de bedrijfsingang.

  • De afgelopen maanden en jaren werd meermaals nagedacht over een realistisch en duurzaam plan om de drukke doortocht door het centrum van Sint-Pieters-Leeuw leefbaarder en veiliger te maken. 

    Op de commissie van 10 februari 2022 werden maatregelen voorgesteld voor het plan "Veilig & Leefbaar Leeuw centrum". Dit plan omvat onder andere het knippen van de Kastanjedreef.

  • De afgelopen maanden en jaren werd meermaals nagedacht over een realistisch en duurzaam plan om de drukke doortocht door het centrum van Sint-Pieters-Leeuw leefbaarder en veiliger te maken. 

    Op de commissie van 10 februari 2022 werden maatregelen voorgesteld voor het plan "Veilig & Leefbaar Leeuw centrum". Dit plan omvat onder andere het knippen van de Sint-Sebastiaanstraat.

  • Tijdens de commissie BAO van 10 februari 2022 werd het standpunt voor Veilig&Leefbaar Leeuw Centrum en de Noord-Zuid-as, met enkele maatregelen voor de Pedestraat, toegelicht. Dit omvat onder andere het aanbrengen van twee oversteekplaatsen voor voetgangers, één ter hoogte van de Konijnestraat en één ter hoogte van de bypass aan het oud gemeentehuis.

    Daarnaast wordt voorgesteld om ter hoogte van het kruispunt van de Pedestraat met de Konijnestraat, aan beide zijden van het kruispunt, fietsgeleiding aan te brengen.

  • Op de Bergensesteenweg, voornamelijk tussen de Europalaan/Brucom en de J.B. Rampelbergstraat, worden de gemeenten Sint-Pieters-Leeuw en Beersel geconfronteerd met vrachtwagens, aanhangwagens/trailers en bussen die langdurig geparkeerd staan. Tijdens de zomermaanden staan hier ook busjes geparkeerd van een bepaalde firma, aangezien zij niet voldoende ruimte hebben op eigen terrein. 

    Het gaat hier om privatisering van het openbaar domein, wat niet fair is ten opzichte van andere bedrijven die investeren in voldoende parkeerplaatsen op eigen terrein. Daarnaast belemmeren gepakeerde vrachtwagens en andere grote voertuigen ter hoogte van bedrijven en woningen de zichtbaarheid wanneer men de woning of het bedrijf wil verlaten.

    In overleg met de gemeente Beersel en de politiezone Zennevallei werd onderzocht hoe het langdurig parkeren van vrachtwagens en andere grote voertuigen op de Bergensesteenweg kan aangepakt worden. 

Patrimonium & Openbare ruimte

  • Naar aanleiding van de riolerings- en wegeniswerken langs de Bergensesteenweg (N6) van Brusselbaan tot Ruisbroeksesteenweg werd reeds een studieovereenkomst goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 2 september 2010. Deze studieovereenkomst voorziet geen bijstand bij de leiding der werken van het project. Het is aangewezen om de opdracht werfleiding ook toe te wijzen aan Sweco. Dit is mogelijk op basis van de multi laterale overeenkomst tussen Aquafin en Sweco.

  • Naar aanleiding van de riolerings- en wegeniswerken langs de Bergensesteenweg (N6) zal het hemelwater via het bufferbekken opgevangen en vertraagd afgevoerd worden naar de Zuunbeek. Tevens wordt een park ingericht waarin 4 bekkens gelegen zijn. Er worden 3 grasheuvels, verschillende bloemenweides en nieuwe bomen voorzien. Verder wordt het park verfraaid met een vlonderbrug over de bufferbekkens, zitelementen en paden in halfverharding. De dimensionering van het bufferbekken is in overeenstemming met de hydronautstudie en heeft een capaciteit van 3167m³. Hiervan is echter 955m³ nodig om het hemelwater komende van de N6 op te vangen. In het kader van waterbeheersing en de visie “elke m³ telt” werd het bufferbekken gemaximaliseerd waardoor een overcapaciteit van 2212m³ kan gebruikt worden bij toekomstige gemeentelijke rioleringsprojecten om het hemelwater op te vangen. Het bufferbekken wordt gerealiseerd door middel van uitgraving van de 4 buffers. Studiebureau Sweco heeft hiervoor het ontwerp opgesteld. De totale kostprijs wordt geraamd op € 1.254.956 incl. btw. De kost voor de inrichting van het park is volledig ten laste van het gemeentebestuur (subsidies via Provincie Vlaams-Brabant). Voor het bufferbekken wordt de kost verdeeld tussen Aquafin, AWV en Fluvius.

  • De Pedestraat ieen belangrijke hoofdbaan voor doorgaand verkeerDe laatste onderhoudswerken (bitumineuze overlaging) aan het wegdek dateren van het jaa2000 en gebeurden in samenwerking met het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw (OCW-proefproject). Deze verharding is na ruim 20 jaar aan vervanging toe. Om heden de meest aangewezen technische oplossing te bieden is opnieuw een nauwe samenwerking met OCW nodig. Hiervoor wordt de bitumineuze overlaging van het wegdek verwijderd, aansluitend onderzoek zal duidelijkheid brengen over de beste uitvoeringsmethodeDe kostprijs wordt geraamd op  114.950 incl. 21% btw. De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2022, op budgetcode 2240007/04/0200 (actie/raming RA302129) ten bedrage van € 140.000.

  • In het kader van de opdracht "Studieopdracht nieuwbouw GBS 't Populiertje" werd een bestek met nr. 10569/ARCH en raming opgesteld door Haviland - Cel Gemeentelijke Bouwwerken.

Algemeen directeur

Financiën

  • In het landhuis de Viron is er een aparte ruimte voorzien voor de ‘maakbib’. Dat is een werkplek waar iedereen, van jong tot oud, kan kennismaken met een 3D-printer, een snijplotter,… Er worden vormingen aangeboden, workshops gegeven en open ateliers georganiseerd.

    Voor het gebruik van de materialen in de maakbib wordt een vergoeding gevraagd.

  • In het landhuis de Viron en kasteel Coloma worden er aan de bezoekers warme dranken en water aangeboden. Water stellen we gratis ter beschikking. Het is wenselijk om voor de warme dranken een vergoeding te vragen.

  • In de gemeentelijke scholen worden schoolmaaltijden aangeboden. Hiervoor wordt een bijdrage aan de ouders gevraagd. 

    Gelet op de macro-economische situatie heeft de leverancier een prijsstijging aangekondigd. Rekening houdend met deze prijsstijging is het noodzakelijk om de bijdrage van de ouders te verhogen. 

  • De gemeenteraad is bevoegd voor de vaststelling van de jaarrekening en spreekt zich in de loop van het eerste semester van het financiële boekjaar dat volgt op het financiële boekjaar waarop de rekening betrekking heeft uit over de vaststelling van de jaarrekening.

  • De gemeenteraad is bevoegd voor de vaststelling van de jaarrekening 2021 van het Cultuurcentrum Coloma. 

  • De gemeenteraad is bevoegd voor de vaststelling van de jaarrekening en spreekt zich in de loop van het eerste semester van het financiële boekjaar dat volgt op het financiële boekjaar waarop de rekening betrekking heeft uit over de vaststelling van de jaarrekening.

    De jaarrekening bestaat uit volgende elementen:

    - De beleidsevaluatie

    - De financiële nota

    - De toelichting

    - De documentatie

  • De gemeenteraad is bevoegd voor de vaststelling van de jaarrekening en spreekt zich in de loop van het eerste semester van het financiële boekjaar dat volgt op het financiële boekjaar waarop de rekening betrekking heeft uit over de vaststelling van de jaarrekening.

    De jaarrekening bestaat uit volgende elementen:

     De beleidsevaluatie

     De financiële nota

     De toelichting

     De documentatie

Secretariaat

Mondelinge vragen

Hoogdringende punten


Publicaties

Agenda
Bijkomende agenda
Besluitenlijst
Notulen