Terug
Gepubliceerd op 02/05/2024

2024_RMW_00019 - Conventie van eerstelijnspsychologische hulpverlening - verderzetten aansluiting - Beslissing

raad voor maatschappelijk welzijn
do 25/04/2024 - 20:00 LDC De Wilg
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Siebe Ruykens; Jan Desmeth; Gunther Coppens; An Speeckaert; Herwig Smeets; Marleen De Kegel; Jean Cornand; Kathleen D'Herde; Georgios Karamanis; Lydie De Smet; Eddy Longeval; Michel Miedzinski; Guy Jonville; Nicole Billens; Gust Crabbe; Raimondo Palermo; Godefroid Pirsoul; Ann De Ridder; Olivier Huygens; Veerle Seré; Jeroen Tiebout; Jeroen Steeman; Kim Paesmans; Lucien Wauters; Daniel De Maeght; Ann Verheyen; Raymond Stiens; Marc De Bosscher; Patricia Dereymaeker

Afwezig

Bart Keymolen; Annie Mathieu; Brahim Harfaoui

Secretaris

Patricia Dereymaeker

Voorzitter

Siebe Ruykens
2024_RMW_00019 - Conventie van eerstelijnspsychologische hulpverlening - verderzetten aansluiting - Beslissing 2024_RMW_00019 - Conventie van eerstelijnspsychologische hulpverlening - verderzetten aansluiting - Beslissing

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0058

Aanleiding en motivering

Het lokaal bestuur Sint-Pieters-Leeuw wenst de aansluiting van haar (ouderen)psycholoog bij de conventie van de eerstelijnspsychologische hulpverlening verder te zetten. Dit is een protocolakkoord die gesloten is op 2 december 2020 tussen de federale regering en de Gewesten en Gemeenschappen voor een gecoördineerde aanpak en versterking van het psychisch zorgaanbod, in het bijzonder voor kwetsbare doelgroepen die het zwaarst getroffen zijn door de COVID19-pandemie. Zoals uiteengezet in het federaal regeerakkoord is het doel van deze conventie het toegankelijker maken van geestelijke gezondheidszorg, dicht bij de leefomgeving van de burger, in samenwerking met de actoren in de eerste lijn. De verderzetting van de conventie loopt tot 31 december 2026.

De doelstelling van de conventie stemt overeen met de werkwijze van de psycholoog van het OCMW en met het actiepunt en bijhorende indicatoren die bepaald zijn in het meerjarenplan (2020-2025). 

De belangrijkste aanpassingen tussen de huidige overeenkomst en de nieuwe overeenkomst zijn de volgende: 

In deze nieuwe overeenkomst wordt een onderscheid gemaakt tussen 3 functies

  1. De functie gemeenschapsgerichte interventies: Dit is een vorm van vindplaatsgericht werken, met interventies die zijn gericht naar groepen in de gemeenschap, waarbij er al dan niet reeds expliciet een zorgvraag/probleem is. De interventies zijn gericht op zelfzorg, veerkracht en psycho-educatie. Voorbeelden hiervan zijn: een workshop, een lezing, een educatie sessie rond een psychologisch thema,.... Van deze functie wensen wij in de toekomst zeker gebruik van te maken. 
  2. De functie eerstelijnspsychologische ondersteuning: deze functie komt overeen met de huidige werking. Het verschil met de voorgaande overeenkomst is dat deze functie niet enkel kan bestaan uit individuele sessies, maar ook kan uitgebreid worden met groepssessies. Hier willen wij dit jaar ook mee starten om meer groepsaanbod binnen onze gemeente te creëren.
  3. De functie eerstelijnspsychologische behandeling van lichte tot matige problemen: deze functie komt niet overeen met onze huidige werkwijze, deze functie is een meer gespecialiseerde zorg bestaande uit maximaal 10 sessies na het doorlopen van functie 2 (wordt niet gedaan). Hierbij wordt (zoals in het verleden) bij verdere noden de cliënt doorverwezen naar de reguliere zorgsector. 

De nieuwe overeenkomst biedt de mogelijkheid om niet enkel meer individueel te werken, maar er kan vanuit functie 2 en 3 gesprekken worden opgestart met koppels/gezinnen. (niet van toepassing bij onze huidige werking, enkel individuele gesprekken worden toegepast).

Verder is er ook een aanpassing voor de rechthebbenden tot en met 23 jaar. Hierbij is er geen persoonlijk aandeel (of remgeld) verschuldigd voor individuele sessies. (ook niet van toepassing met onze werkwijze, huidige doelgroep zijn 50-60 plussers).  

Juridische gronden

Het protocolakkoord van 2 december 2020 tussen de federale regering en de Gewesten en Gemeenschappen over een gecoördineerde aanpak voor de versterking van het psychisch zorgaanbod.

De verwijzing naar het actiepunt en bijhorende indicatoren in het meerjarenplan (zie actiepunt 2.1.6 en indicatoren 2.1a en 2.1d)

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 77-78 van het decreet lokaal bestuur
De raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd op basis van artikel 77-78 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt eenparig het volgende besluit goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn is akkoord om de aansluiting bij de conventie van de eerstelijnspsychologische hulpverlening verder te zetten tot 31 december 2026.

Artikel 2

De raad voor maatschappelijk welzijn machtigt het vast bureau om in het kader van deze conventie de overeenkomst met de geconventioneerde psycholoog af te sluiten.